Antarktis

Oavsett vilka andra delar av världen du tidigare har varit på är Antarktis garanterat helt annorlunda.

DECEPTION ISLAND

Denna ringformade ö utgör resterna av en gammal vulkankrater. Bergväggarna runt kratern föll samman och bildade en naturlig hamn. Vi går i land och får uppleva den gamla norska valfångststationen Hektor, resterna efter en brittisk bas och tar oss ett ”varmt bad”.

HALF MOON ISLAND

För den fotointresserade är Half Moon Island ett paradis. Landskapet bjuder på många variationer. De spruckna klipporna är tillhåll för en stor koloni Ringpingviner samt Antarktisk tärna, Dominikanertrut, Silvertärna, Gulnäbbad slidnäbb och Stormfågel. Ett flertal sälarter besöker också ön regelbundet.

YANKEE HARBOUR

Några av de första sälfångarna använde Yankee Harbour på ön Greenwich som bas för sin jakt. Du kan fortfarande se spår efter dem men nu är platsen ett tillhåll för Weddellsäl, Krabbätarsäl, Antarktisk pälssäl och Sjöelefanter. Vi besöker också kolonin med 4 000 Åsnepingviner som häckar här.

ANTARKTISKA SUNDET

Plötsligt bryter sig enorma isflak loss från ismassorna som täcker Antarktis. De starka strömmarna i Weddellhavet för med sig dessa stora, plana isberg norrut och in i Antarktiska sundet. Att färdas genom sundet är både storslaget, inbjudande och skrämmande på en och samma gång.

BROWN BLUFF

Brown Bluff ligger på spetsen av Antarktiska halvön. Landskapet domineras av den 745 meter höga vulkaniska klippan. På stränderna ligger stora lavaklumpar. Området har ett rikt fågelliv och då och då ser man också säl här.

CUVERVILLE ISLAND

Cuverville Island ligger vid den vackra Errerakanalen och rymmer den största kolonin av Åsnepingviner på hela Antarktiska halvön. Att segla genom det smala sundet är en storslagen upplevelse. Drivande isberg strandar ofta i det grunda vattnet, vilket bjuder på en spektakulär syn på nära håll. Njut av bergen, glaciärväggarna och isbergen i alla storlekar som flyter omkring och bildar ett makalöst skulpturlandskap i ständig förvandling. I bukten finns mycket val och säl, och detta var förr ett jaktområde för många valfångare.

AITCHO ISLANDS

Aitcho Islands blev ofta besökt av engelska och amerikanska säljägare i början av 1800- talet som jagade från Clothier Harbor strax intill. När vi går i land får du möta Ringpingviner, Åsnepingviner, Jättestormfågel och Storlabb. Sydlig elefantsäl som finns här är de största djuren på ön, som också har mycket lav och mossa.

HANNAH POINT

Hannah Point är kanske det bästa stället för att se djurlivet på nära håll på Sydshetlandsöarna. De höga fjällen reser sig över långsträckta stränder där vi får uppleva Åsnepingviner, Macaronipingviner, Kelptrut, Sydlig jättestormfågel, Kejsarskarv, Gulnäbbad slidnäbb, Sydlig elefantsäl och Antarktisk pälssäl. Platsen fick sitt namn efter den brittiska segelskutan Hannah som förliste här 1820 då man jagade i området.

YALOUR ISLANDS

Den här lilla ögruppen är uppkallad efter den argentinska löjtnanten Jorge Yalor som räddade medlemmarna i Otto Nordenskiölds svenska Antarktisexpedition 1903. Hela 8 000 par Adeliepingviner häckar här och vi går i land för att hälsa på dem. På de här öarna finner du också vacker flora med orange lav, grön mossa och små grästuvor.

WILHELMINA BAY

Njut av fjällen, glaciärväggarna och de flytande isbergen som bildar ett fascinerande kulturlandskap i evig förvandling. I bukten finns mycket val och säl, och detta var ett jaktområde för valfångarna i forna dagar.

PORT LOCKROY

Den här gamla brittiska basen ger en inblick i hur en bas på Antarktis fungerade på 1950- talet. Den är bemannad och här finns kontinentens troligen enda souvenirbutik, och det bor pingviner på trappan!

NEKO HARBOUR

Neko är en av de få platser vi besöker på det antarktiska fastlandet. Upplev kolonin med snepingviner längst in i Andvordbukten, omgärdad av fjäll och blåvita isklippor i kanten av glaciären.

PARADISE HARBOUR

Paradise Bay bjuder på några av de mest storslagna utsiktspunkterna på Antarktiska halvön. Här finns också två forskningsstationer och talrika pingvinkolonier.

LEMAIRE CHANNEL

Det 11 kilometer långa och 1,6 kilometer breda sundet är en av Antarktis vackraste passager. Att segla genom Lemaire är en hänförande. Upplevelse som bjuder på många unika fotomöjligheter.

PETERMANN ISLAND

Den här öns natursköna läge gör den till en idealisk utgångspunkt för att spana efter isberg och val och för att uppleva pingviner på nära håll.

DETAILLE ISLAND

Här finns den övergivna forskningsstationen W. Forskarna här arbetade med geologi och meteorologi men tvingades evakuera basen då havsisen och vädret gjorde det omöjligt att gå in här med båt. De fick till och med lämna allt som det var och fick bara med sig det allra nödvändigaste på en hundsläde.

BON GRAIN POINT, POURQUOI PAS ISLAND

När vi går i land på den här ön är det bara att njuta av kombinationen Adeliepingviner och vacker utsikt över isberg och snötäckta berg.

HORSESHOE ISLAND

På Horseshoe Island finns fortfarande en fullt utrustad brittisk forskningsstation från 1950- talet. Den etablerades i mars 1955 av Falkland Islands Dependencies Survey som döpte den till Station Y. Stationen stängdes i augusti 1960.

STONINGTON ISLAND

Det är sällan som turister besöker denna steniga ö, men nu har du chans att följa med i land och besöka museet och se de övergivna brittiska och amerikanska forskningsstationerna som bara ligger 200 meter från varandra.